Монархът избира сред четирима свой заместник, ако дойде момент, в който не

...
Монархът избира сред четирима свой заместник, ако дойде момент, в който не
Коментари Харесай

Ракът на Чарлз III хванат рано, ще се лекува и ще работи


Монархът избира измежду четирима  собствен заместител, в случай че пристигна миг,  в който не може да изпълнява  кралските си отговорности Британският крал Чарлз III бе диагностициран с рак единствено седмица откакто претърпя интервенция поради уголемена простата. Новината за новата, по-тежка диагноза публично бе обявена от Бъкингамския замък, което е в прорез със съществуваща от епохи традиция да не се разкриват проблеми със здравословното положение на монарха, с цел да не се подлага под подозрение неговото ръководство.

Решението диагнозата да бъде оповестена е персонално на 75-годишния монарх. Целта му е да притегли публичното внимание към компликациите, през които минават онкоболните, а също и да насърчи хората да се подлагат по-често на профилактични прегледи. Ранното разкриване на рака е един от най-важните фактори за сполучливото му лекуване.

“Правейки това, той демонстрира един съвременен взор от една съвременна монархия за един доста демодиран проблем ”, разяснява известният британски публицист и политик Майкъл Добс пред Би Би Си. Освен че е роден в един и същи ден с Чарлз, създателят на бестселъра “Къща от карти ” персонално познава краля и кралицата. Също по този начин е претърпял диагноза рак и счита, че формалното съобщаване по какъв начин и монархът страда от нея ще насърчи обществеността да не я третира като нещо “ужасяващо ”.

Някои кралски репортери и историци означиха, че това е коренно друг метод от времето на крал Джордж VI. Дядото на Чарлз се разболява от рак на белия дроб и умира на 56-годишна възраст, само че се твърди, че дори на него  не е казано  наистина  от какво страда,  за да не се “разклати ” тронът. Той издъхва преди 72 година, навръх 6 февруари – датата, на която светът показва съпричастност към онкологичното заболяване на настоящия английски крал.

Какво тъкмо е то, не бе обявено. Уточнено бе, че Чарлз не страда от рак на простатата, който е един от най-често срещаните при мъжете над 75 година Лекарите са му го разкрили, до момента в който са го оперирали от доброкачествено увеличаване на простатата.

Диагнозата е сварила Чарлз в една от резиденциите му в провинцията, където се възвръща след интервенцията. В неделя дори се появил на работа в локалната черква дружно със брачната половинка си Камила. Движел се самичък и помахал на чакащите го хора и кореспонденти. В понеделник обаче незабавно се е върнал в Лондон и незабавно е почнало лекуването му. Бил е в болница, само че е нощувал в дома си “Кларънс Хаус ”.

Според известието на двореца кралят е надъхан положително и няма самообладание да се върне към обществените си отговорности. На този стадий той ще продължи да организира постоянните си седмични срещи с министър-председателя и да получава всеки ден документи, които държавното управление и Народното събрание одобряват. Няма обаче да се появява на обществени места, въпреки съгласно кралски репортери тази част от кралските отговорности да е била най-любимата на Чарлз III. Тя ще бъде поета главно от престолонаследника принц Уилям.

По-големият наследник на краля трябваше незабавно да се върне на работа, откакто си взе къс отпуск поради коремната интервенция на брачната половинка си Кейт, осъществена дни преди тази на краля, и то в една и съща частна болница в Лондон. До момента точната диагноза на принцесата на Уелс също не е обявена, само че тя към този момент е изписана и ще се възвръща вкъщи най-малко до април.

Така четирима старши членове на кралското семейство ще показват главно английската монархия идващите месеци, до момента в който Чарлз и Кейт се лекуват. Това са кралица Камила, принц Уилям и сестрата и братът на краля – принцеса Ан и принц Едуард. Те са четиримата държавни съветници, на които той може да трансферира и някои от другите си настоящи отговорности, в случай че се реши, че пречат на лекуването му. Подобно нещо към този момент бе правено, когато здравословното положение на майка му кралица Елизабет II се утежни. Тогава Чарлз пое огромна част от обществените ѝ задължения.

Има законова опция и кралят да прехвърли  изцяло  монархическите  си правомощия  на принц Уилям,  без да абдикира. Подобна форма на регенство обаче не е прилагана от 200 години в Обединеното кралство, защото се изисква трима от основните фигури в ръководството на страната да подсигуряват документално, че заради уязвимост на мозъка или тялото монархът не е в положение да служи.

“За благополучие, болестта бе хванато рано и в този момент всички си пожелават той да получи лекуването, от което се нуждае, и да се възвърне изцяло ”, сподели английският министър председател Риши Сунак. Той добави, че поддържа постоянен контакт с краля след новата му диагноза. Монархът се е обадил персонално на синовете си, братята и сестра си, с цел да ги осведоми, че има рак. След шокиращия телефонен диалог

Хари незабавно е  взел самолет  от Калифорния  за Лондон и дойде в английската столица в сряда, с цел да бъде покрай татко си. Двамата не са се виждали от предишния май, когато Хари дойде за няколко часа в английската столица за коронацията на Чарлз и незабавно се върна при фамилията си в Съединени американски щати. Някои от племенниците на краля също са видени да влизат в “Кларънс Хаус ” във вторник, където се допуска, че Чарлз III се намира.
 Принц Уилям продължава да се грижи за брачната половинка си Кейт, която претърпя коремна интервенция преди седмици. СНИМКИ: РОЙТЕРС Принц Уилям продължава да се грижи за брачната половинка си Кейт, която претърпя коремна интервенция преди седмици. СНИМКИ: РОЙТЕРС 
Кралят и кралицата  оказват помощ на онкологично  заболели от години.  Водещи здравни експерти и неправителствени организации приветстваха решението на Чарлз да разкрие диагнозата си. Те припомниха, че кралят и кралицата от години работят за благотворителни дела, свързани с заболели от рак, и са доста добре осведомени с въздействието, което онкологичните болести имат върху техния живот и този на околните им.

Чарлз е оказал помощ на пациенти с рак да схванат, че не са сами и че могат да разчитат на поддръжката му, когато вървят по сложния път на своето лекуване, описаха представители на разнообразни организации. Те припомниха, че кралица Камила е разкрила следващия център за онкоболни дни преди да стане ясно, че и брачният партньор ѝ има такова заболяване. По думите им тя е доста добре осведомена през какво минават, тъй като интензивно е общувала с такива през последните 15 година

Всеки ден към 1000 души във Англия биват диагностицирани с рак и забележителна част от тях се борят да получат бързо и съответно лекуване, което не всеки път английското опазване на здравето може да обезпечи поради прекомерно дълъг лист с чакащи пациенти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР